Kaddis

Födő Sándor: Kaddis /Szólóének: Bíró Eszter/
Kortárs komoly- és világzenei koncert A Kaddis egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók 11 hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. Ez az egyik legfontosabb alappillére a zsidó liturgiának.

 

Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon - az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta a műben, és a tételekben más tradicionális héber imaszövegek mellett zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez.


Födő Sándor Artisjus-, többszörös Fonogram-díjas, platina– és aranylemezes zeneszerző és zenész. Számos lemez, film, színdarab zeneszerzője (Radnóti Színház: A gondnok, Szegedi Kortárs Balett: Credo, Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen), illetve zenészként is közreműködik többek között Presser Gábor, Charlie és Zorán produkcióiban.

Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes, - aki zenés színházi (Az Operaház fantomja, Miss Saigon, Elfújta a szél) és filmes (Csoda Krakkóban) főszerepeivel, illetve a Budapest Klezmer Band szólistájaként vált népszerűvé - az est szólistája, egyben a mű létrehozásának megálmodója.


Közreműködnek:

Bíró Eszter – ének

Födő Sándor – zongora, ütőhangszerek

Rohmann Ditta / Sturcz András - cselló 
Csonka Gábor – hegedű
Lesták Bedő Eszter – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa

Hegyaljai-Boros Zoltán – brácsa

Szabó Dániel - cimbalom

Hámori János – trombita, sófár

Cserta Balázs – klarinét, tárogató

Hámori Zsófia - fuvola

Szabó Dániel - cimbalom

Kovács Zoltán – bőgő
 

Időtartam: kb 70-80 perc (1 részben)Videó