Hanna - szabadesés több szólamban


1944. november 7-én sortűz végzett a 23 éves Szenes Hannával még a tárgyalása befejezése előtt a Margit körúti fogházban. Világszerte ismerik életútját és költészetét, saját hazájában, itthon mégis szinte ismeretlen. Kém volt, költő, szabadságharcos vagy nemzeti hős? Hanna versei, naplója, édesanyja és bajtársai visszaemlékezései mögött egy olyan lány történetét fedezhetjük fel, akinek volt bátorsága elhagyni Budapestet egy jobb élet reményében. Aki oly korban élt, amikor a háború ok volt az emberi méltóság eltiprására, a közönyre, a vérontásra; aki Palesztinában kétkezi munkával akart egy új országot építeni. Képes volt áldozatot vállalni: visszatért a megszállt Magyarországra egy titkos ejtőernyős alakulat tagjaként, hogy akadályozza sorstársai deportálását. Története a veszteségek és bátorság el nem mesélt múltja, velünk élő jelene. Hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek.

Bíró Eszter:
Pályafutása 16 évesen a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Miss Saigon női főszerepével kezdődött, az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után több más között Az Operaház Fantomja, a Mozart! című zenés darabok, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, illetve a Budapest Klezmer Band énekese. 6 szólólemeze jelent meg és 4 gyerekkönyve. 2020-tól saját gyártású, mára már 17 részes, Az Időmanó kalandjai c.TV-sorozatot készít a JimJam TV számára, amelynek írója, rendezője és főszereplője is. Fonogram –, Gundel Művészeti - és Érték-díjas, a Kaddis c. komolyzenei produkció létrehozója, szólistája, a Hanna c. darab megálmodója.

Widder Kristóf:
1988-ban született Budapesten, rendező, koreográfus, színész. Az SZFE elvégzése után szabadúszó, majd 2021-től a Forte Társulat tagja. Jelenlegi munkái - a Jurányi Kamarában játszott Hanna mellett - színészként a Szkéné Színházban és a Radnóti Színházban, koreográfusként a Kamrában, az Átriumban, a Budaörsi Latinovits Színházban, rendezőként az Örkény Stúdióban és a szombathelyi Weöres Sándor Színházban láthatóak. Díjai: 57. Festival dei Due Mondi 2014. - különdíj (ifjúliszt), THEALTER Fesztivál 2017. - Junior-díj (A tavaszi áldozat).

szereplők:

Bíró Eszter
Widder Kristóf

 
Szenes Hanna naplójából, verseiből, valamint édesanyja és bajtársai visszaemlékezéseiből összeállította Tóth Réka Ágnes és Widder Kristóf
zene: Födő Sándor
versek: Szenes Hanna
dramaturg: Tóth Réka Ágnes
látvány: Pető Kata  
konzulens: Dénes Gábor, Ungváry Krisztián
fény: Kormosói Róbert
hang: Langó Ádám
rendezőasszisztens: Kóti Eszter

rendező: Widder Kristóf

támogatók: EMMI, NKA, Füge Produkció, Jurányi Ház, Szentendrei Teátrum, Miss Biro Publishing

A Füge Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Miss Biro Publishing közös produkciója

 

AZ ELŐADÁS IDŐTARTAMA

kb. 75 perc
Videó